Torf Nedir?

Torf nedir?


Resmi dilimizde Turba, halk dilimizde Torf ve Avrupa dilinde peat olarak adlandırılan turba (Torf);Bataklık ortamındaki; bitkilerin, kısmen hayvansal artıklarının, bataklık sazlık ve yer altı su düzeyinin üzerinde genellikle "Sphangnum" denilen yosunların yüzyıllarca su altına çökerek birikmesi ve su altında hava ile teması kesilmiş olarak çürümesi sonucunda oluşan %100 doğal bir malzemedirtorf

Torf'un özellikleri nelerdir?

1- %100 doğaldır,
2- Hacim ağırlığı düşüktür,
3- Su tutma kapasitesi yüksektir,
4- Organik madde miktarı yüksektir,
5- Ph'ı 4–6,5 arasında değişmektedir.
6- Genelde rengi sarı, kahverengi veya siyah'tır,
7- Suda çözünebilir,
8- Gübrenin tapraktan yıkanarak kaybolmasını önler,
9- Toprağın uzun süreli nemli kalmasını ve gevşemesini sağlar.

Torf, bir organik toprak düzenleyicidir. Köklerin etrafındaki toprağın hava ve nemliliğini düzenleyerek ideal bir büyüme ortamı sağlar. Torf besin maddesi içermez.


Nemli ve çok yağış alan, yaz sıcaklarının düşük olduğu yörelerde bataklık ve benzeri su altındaki arazilerde yetişen bitkilerin kısmen çürümesi ve kalın yataklar meydana getirmesi sonucu oluşur.

Asit reaksiyonludur. Azot dışında diğer besin elementlerince fakirdir, hafif geçirgen ve gevşek yapıda olup, su tutma kapasitesi çok yüksektir, sterildir.

Bitkilerin iyi bir şekilde gelişebilmeleri için bitki kökleri su, hava ve bitki besin elementlerine ihtiyaç duyar. İyi bir bahçe toprağı geçirgen, havalanması için büyük gözeneklere, su için küçük gözeneklere sahip olması gereklidir. Aynı zamanda bitkilerin normal ve sağlıklı bir şekilde gelişmesini sağlayan besin maddelerini ihtiva etmelidir.

Yetkin Torf’un ürettiği toprağın gerekli nemi depolayan ve besin maddelerini tutan yapısı olması nedeniyle gübrelerin optimal şekilde kullanımını sağlar. Besin maddelerinin suyla karışarak ortamda kaybolmasını önleyici yapıya sahiptir.

Bitkilerin sağlıklı bir ortamda yetişmesini sağlayacak yabancı ot tohumları, hastalık ve zararlı etkenlerden arındırılmıştır. Toprağın kalitesi iyi bir kırma, eleme sonucu sağlanmıştır.

Torf hem büyüme ortamı olarak hem de karışım meteryali olarak kullanılabilinir. Çok çeşitli kullanım amaçlarına uygun ıkaraj geniş bir gübre derecelenmesinde ve çok muhtelif boyutlarda hazırlanmış bahçe toprağı (Torfu) çeşitler imal edilmiştir.

Facebook Twitter Pinterest Blogger Addthis

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış, Aşağıdaki formu kullanarak yorum yapabilirsiniz.

Yorum yaz

Diğer Başlıklar

Torf Nedir?